Ουρογυναικολογία
Ουρογυναικολογία - Διαταραχές πυελικού εδάφους
Η Ουρογυναικολογία αποτελεί μια από τις αναγνωρισμένες υποειδικότητες της Μαιευτικής Γυναικολογίας με κύριο αντικείμενο τη διάγνωση κι αντιμετώπιση των Διαταραχών του Πυελικού Εδάφους.
Το πυελικό έδαφος αποτελεί μία σύνθετη δομή, η οποία περιλαμβάνει ομάδες μυών, συνδέσμους, συνδετικό ιστό, αγγεία και νεύρα. Συντελεί στην ανατομική στήριξη και τον έλεγχο της λειτουργίας των πυελικών οργάνων: τον κόλπο, τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη, το ορθό και το περίνεο.
Οποιαδήποτε εξασθένιση ή δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους, προκαλεί σε διαταραχή της λειτουργίας των πυελικών οργάνων.
Περισσότερο κοινές διαταραχές του πυελικού εδάφους αποτελούν η ακράτεια ούρων, η πρόπτωση/ χαλάρωση των πυελικών οργάνων, οι διαταραχές ορθοπρωκτικής λειτουργίας, οι επανειλημμένες ουρολοιμώξεις, τα συμπτώματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας, καθώς και άλλα συμπτώματα, όπως χρόνιο πυελικό άλγος.
Το Τμήμα Ουρογυναικολογίας
Το Τμήμα Ουρογυναικολογίας, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της σύγχρονης γυναίκας, σκοπό έχει την ανεύρεση και αντιμετώπιση των διαταραχών αυτών που εντοπίζονται στη γυναικεία πύελο (λεκάνη). Στην κλινική μας διαθέτουμε απόλυτα εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, καθώς και μηχάνημα ουροδυναμικού ελέγχου τελευταίας τεχνολογίας προσφέρει ακριβή διάγνωση στο εκάστοτε περιστατικό.
Γυναικεία Ακράτεια
Είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία παρατηρείται ακούσια απώλεια ούρων, δηλαδή απώλεια που συμβαίνει παρά τη θέληση της γυναίκας.
Μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για τη δημιουργία ακράτειας είναι:
Δύσκολος ή παρατεταμένος τοκετός
Η εγκυμοσύνη
Η εμμηνόπαυση
Η χρόνια αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης λόγω παχυσαρκίας, δυσκοιλιότητας ή βρογχικού άσθματος, άρση βάρους , περπάτημα κλπ.
Προηγούμενες επεμβάσεις στην περιοχή της πυέλου και κληρονομική προδιάθεση
Η διάγνωση
Η διάγνωση πραγματοποιείται με την περιγραφή των συμπτωμάτων στον ειδικό, τη γυναικολογική εξέταση και τον ουροδυναμικό έλεγχο. Ο τελευταίος μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το είδος και το βαθμό του προβλήματος και είναι από τα πιο βασικά όπλα στην επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας
Όσον αφορά στη θεραπεία, αυτή ποικίλλει ανάλογα με τη μορφή και τη βαρύτητα της ακράτειας. Μπορεί να είναι συντηρητική (φαρμακευτική, ασκήσεις πυελικών μυών, εκπαίδευση κύστης, βιοανάδραση) ή χειρουργική με την εφαρμογή ολιγόλεπτων σύγχρονων επεμβάσεων αποκατάστασης.
Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, η ορθή εξατομικευμένη αξιολόγηση, ο πλήρης κλινικοεργαστηριακός έλεγχος κάθε ασθενούς αποτελούν προϋπόθεση για την επιλογή της ενδεδειγμένης μεθόδου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαταραχών του πυελικού εδάφους.